fredag 13 september 2013

Sensommarens bär

 
Sensommaren på Öland har många
 vackra bär att bjuda på.
En del mer till lyst än att stoppa i munnen.
Olvonens bär bör man inte äta
även om de används inom naturläkekonsten.
 

Ska man tro det gamla talesättet
att mycket rönnbär ger en sträng vinter
behöver vi nog se till att vi har varma kläder
i beredskap inför den kommande vintern.

 
Nypon är både vackra och nyttiga.
Är det någon som orkar ta hand om dem
 nuförtiden och koka "riktig" nyponsoppa?
 
 
Härligt fina enbär plockade
jag med mig hem till vinterns vilda grytor.

 
 
Vilda björnbär har jag aldrig sett
förrän i år. De var söta och goda.
 
 
Slånbären är stora och stöddiga där de sitter
 väl skyddade av mäktiga taggar i buskarna.
God likör kan de dock ge
om man vill offra lite stick i fingrarna.
 
Naturen har verkligen mycket
att bjuda på om vi bara orkar
ta vara på alla dess gåvor.
Men att titta och njuta kräver ju inte
 så mycket tid och energi. 
 
Kram Yvonne


2 kommentarer:

  1. Ååå...så mycket olika bär du hittat och så vackert det är med bär i olika färger. Nypon är gott:) förra året gjorde jag nyponmarmelad....den blev omtyckt.

    Min tekniska makapär...den finns i olika varianter i teknikaffärerna. Jag var runt lite här och där och kollade upp priser, vilken som var bäst osv.
    De visste direkt vad jag var ute efter när jag beskrev detta att överföra från VHS....det var bara som en sladd med en liten pryl lite större en ett usb som skulle in i datorn och andra änden i Vhs:en..hihi..de fick förklara för oss i affären...hihii.
    Ha en fin helg
    kram Lollo

    SvaraRadera
  2. Jaa, iår är det så mycket bär på träd och buskar, det är så vackert! Jag har faktiskt gjort nyponsoppa och nyponpuré några gånger men det var när jag var hemma med barnen. Slånbärslikör har jag också gjort och det är gott. När jag arbetar mindre ska jag återuppta hushållningssysslorna, jag längtar efter det.
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera