måndag 13 januari 2014

Egenodlad mat

 
 
Det är härligt att kunna ta fram
den egenodlade och preparerade maten,
även om det i detta fallet bara är tillbehör.
 
Från vänster är det äppelchutney,
syrade grönsaker (lök, morötter, bönor),
och inlagd chili tillsammans med
ekologiska tomater.
 
Det är lyxigt att fortfarande ha tillgång
till dessa läckerheter (ja, de är goda) .
Känslomässigt mår jag mycket bra av
att äta den mat jag själv odlat.
Hade även lök, potatis och squash
att laga varmrätter av en bra bit in i höstas.
 
Nu börjar det ju dra ihop sig till
att planera inför den kommande odlingssäsongen
 och börja sätta frön inomhus.
Jag är inte så väldigt bra på just den delen
av odlandet så det mesta av det jag odlar
sår jag direkt på plats och får
vänta lite längre på skörden
än du som är duktig på att dra upp plantor.
 
Ser fram emot kommande skördar!
 
Ha det så gott!
Kram Yvonne


10 kommentarer:

  1. Underbart att kunna njuta av de egna grödorna i januari. Jag är bra på att köpa frön men mindre bra på att få ner dem i krukor och att sen driva fram plantor. Det brukar bli sådd på plats och så njuter jag av det som kommer upp.

    Må så gott

    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen njutbart med de egna grönsakerna.
      Kram

      Radera
  2. Syrade grönsaker är gott och nyttigt och det verkar inte vara svårt att göra, har tänkt försöka mig på det nån gång.
    Fröer kan jag både så och få upp en bit men sen är det kört så den verksamheten har jag lagt ner. Det får räcka med det som kan sås på friland. Men visst är det härligt att ha många egenodlade grönsaker, det är äkta mat!
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så blir det för mig också, rangliga oanvändbara plantor i krukorna. Så ute eller köpa plantor är det som fungerar. Kram

      Radera
  3. Så flink du er!
    Jeg glemmer å spise det jeg lager og gjemmer på glass, men det er kanskje fordi det ikke ble så godt...
    Ha et fint nytt år!

    SvaraRadera
  4. Du påminner mig om allt jag har i frysen. Visst är det en speciell känsla att laga det man själv odlat, plockat, kokat och syltat. Det är en må-bra känsla tycker jag. Ja snart är det dags. Nu ger det sig hur det går med fröer som ska sås inomhus. Inte heller jag brukar vara så bra på det men man vet aldrig. Det är ett nytt år nu. ; ) Allt gott till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi kan ju alltid hoppas på att det går bättre denna gång. Lycka till med plantorna så småningom!
      Kram

      Radera
  5. Önskar dig all lycka med dina kommande planteringar och odlingar!!

    SvaraRadera